De technologie

Vergelijking van het vergrotingsniveau en gezichtsveld van een digitale microscoop vs. een optische microscoop.

Wanneer men werkt met een digitale microscoop en een 22” monitor, bekomt men een groter gezichtsveld dan bij een optische microscoop op eenzelfde vergrotingsniveau.

In een digitale microscoop is de vergroting een maat voor hoeveel keer het monster is gereproduceerd op de monitor. Gezichtsveld is het aantal millimeters dat zichtbaar is wanneer men door het oculair van een traditionele microscoop kijkt, of wanneer men op de monitor van een digitale microscoop kijkt. In beide microscopen is het beeld evenveel vergroot, maar op een digitale microscoop ziet men meer wegens het gebruik van de 16:9 widescreen camera verhouding.

Vergroting:

De gemiddelde optische microscoop heeft een oculair equivalent met een monitor van 10” terwijl een digitaal vergrotingssysteem een monitor van 22” gebruikt als standaard (en verder uitbreidbaar is met projectoren of grotere schermen). Men ziet het object dus minimum 2 keer zo groot dan wanneer men door een oculair kijkt. Wanneer men enkel het gezichtsveld beschouwd, dan zal de vergroting getoond op de digitale microscoop ongeveer 100% groter zijn dan deze op de optische microscoop. Het voorbeeld hieronder toont dat 40x vergroting op een digitale microscoop overeenkomt met 20x vergroting op een optische toestel.

Door het gezichtsveld te beschouwen ipv de vergroting vermijdt men dit probleem.

Indien u bijvoorbeeld wegens validatie redenen werkt met een optische microscoop met een specifiek gezichtsveld, dan kan dit eenvoudig op een digitale microscoop ingesteld worden als volgt: Plaats een meetlat onder de optische microscoop, ga naar de gewenste vergroting en tel hoeveel millimeters u door het oculair ziet. Plaats vervolgens dezelfde meetlat onder de digitale microscoop en zoom in tot u hetzelfde aantal millimeters in beeld krijgt.

Gezichtsveld (field of view – FOV) in een digitale microscoop:

Over de volledige range van TAGARNO digitale microscopen varieert het gezichtsveld van 409.0mm (+3 lens in minimum zoom) tot 0.8mm (+50 lens in maximum zoom).

INTERLACED ten overstaan van PROGRESSIEF SCANNEN – 1080P VS. 1080I

Momenteel bestaan er 2 FULL HD standaarden: 1080p en 1080i. 1080p60 betekent 60 volledige beelden per seconde, terwijl 1080i60 maar de helft van de beelden geeft. Daarom is de snelheid waarmee beelden vernieuwd worden (de refresh-rate) beter met 1080p60. FULL HD 1080p staat voor mooiere, zachtere en meer gedetailleerde beelden dan FULL HD 1080i.

hoe werkt het technisch:

1080p is gebaseerd op het aantal beelden (progressief-scan video). In dit geval is de “frame rate” gebaseerd op het aantal beelden per seconde.

1080i is gebaseerd op het aantal velden ( interlaced video). In dit geval is de “field rate” gebaseerd op het aantal velden per seconde. Een veld bevat de helft van de lijnen van een beeld (de even of oneven lijnen), en als het ene beelden gebaseerd is op de oneven lijnen, dan zal het volgende gebaseerd zijn op de even lijnen enz..

Het verschil tussen de twee FHD standaarden is bepaald door hoe de lijnen worden gescand. Bij de 1080p techniek worden alle lijnen opeenvolgend getoond, terwijl bij de 1080i de even en oneven lijnen elkaar afwisselen.

Dit betekent dat bijvoorbeeld 1080p60 een totaal van 60 volledige beelden per seconde weergeeft, terwijl 1080i60 slechts de helft van de beelden geeft, of dus 60 halve beelden die verbonden worden tot 30 volledige beelden.

FULL HD 1080p levert dus een beter beeld dan 1080i.